HTML

Hamvadó Cigaretta - VÉG

Dohányfüstmentesítés Budapesten, Magyarországon

Friss topikok

Címkék

Archívum

Ismét megérett az idő arra, hogy írjak egy kicsit Magyarország füstmentesítéséről. Az apropót az adta, olvastam egy csikket :) (muhaha) arról, hogy mennyire nem gondolták végig idehaza a törvény életbeléptetésének várható következményeit. A vendéglátósok egy része, főleg a romkocsmáktól zsúfolt VII.kerületben némileg jogosan "füsölögnek", hiszen ha bent nem lehet dohányozni, a cigisek vélhetően az utcára fognak kimenni rágyújtani - kevesen lesznek, akik hirtelen leszoknak-, ott pedig szembetalálják magukat Erzsi nénivel, egész pontosan Erzsi néni éjjeliedényének tartalmával, mint ahogyan én a nyáron a Paulay Ede utcában, amikor páran kimentünk trécselni a Hair Club melletti hely előtti járdaszigetre. Szóval bent nem lehet, kint pedig nem érdemes.

Szóval mi a megoldás? Mint a cikkben is olvasható, sok helyen sokféleképpen oldották meg a nemdohányzók védelmét: Németországban egyre-másra nyitottak a "zárt körű klubok", ahova csak jelszóval lehetett bemenni és a vendéglátóipari helyet egyfajta házibulinak próbálták beállítani. Angliában volt egy találékony klubtulajdonos, amelyik azzal próbálta magát kimenteni a törvény alól, hogy az ő pubja valamilyen közel-keleti állam tulajdonában lévő telken van, ezért diplomáciai védelmet élvet - nem jött be neki a manőver, több ezer fontos bírság lett a manőver jutalma. 

Egyébként állítólag eleinte ugyan visszaesik a helyek forgalma, de később - ha a társadalmi elvárás is úgy alakítja és mondjuk 2000 Ft lesz egy doboz cigi, ami szintén elég erős érv ellene -, visszajönnek az emberek, a helyett, hogy otthon ülnének, valamint sikerül becsábítani a nemdohányzó, de bulira, társaságra vágyó közönséget is, akik eddig otthon rúgtak be csendes, nemdohányzó magányukban, társaságukban. 

Én, a magam részéről nagyon megértem, akik nem akarnak füstös helyen tartózkodni. Életem párja ciginácinak hívja magát: van egy pont, amikor telítődik füsttel és egész egyszerűen letiplizik. Ha neki nem kellene például füstben ülnie, biztosan rendelne magának még egy-két-három italt és maradna. Másrészről a cigibe - lássuk be, mi dohányosok -, kapaszkodunk. Ha majd nem kapaszkodhatunk a cigibe, akkor kapaszkodunk még egy korsó sörbe, felesbe. Ez nem túl bíztató, de ha a vendéglátósokat kell meggyőzzem, - amire nem kértek fel :) -, akkor ez egy elég erős érv. A csóró pultosokról, akik meg passzívan egyébként is elszívnak 2-3 doboz cigit egy éjszaka folyamán, akik pedig a vendéglátósok emberei, a vendégek kedvencei, akik miatt egy-egy helyre az ember szívesebben eljár, mint máshova.

Ti mit gondoltok? Elő lett készítve ez idehaza rendesen? Visszaesik a szórakozóhelyek forgalma vagy inkább bevonzza majd a nemdohányzókat is? Örülnék, ha vendéglátóipari egységek vezetői is megszólalnának, érdekel a véleményük! 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hamvado.blog.hu/api/trackback/id/tr283389519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terence 1 2011.12.10. 18:48:42

Én örülök neki ,a fiam pincér tanuló és azon a részen lehet dohányozni ahol nekik kell lenni ,tehát nem csak azok cigiznek akik ott vannak hanem még oda is állnak füstölni.ez olyan mint ha egy medencébe kijelölik melyik részébe lehet belepisálni...
süti beállítások módosítása